top of page
0515805B-429F-4C84-BAB6-C1929E7BBD50.png

Internationaal Lichtfestival Kasteel Doornenburg 2022

Terug van weggeweest, maar beter terug dan ooit tevoren!

9 t/m 17 december 2022

Deze editie van het Lichtfestival staat in het thema van Natuur en Architectuur. Natuurlijke lichtverschijnselen zijn een inspiratiebron voor vele kunstenaars, hierbij kun je denken aan: het noorderlicht, de regenboog, een fonkelende sterrenhemel, de bliksem. De verschillende lichtkunstwerken, versterken door hun originele spel van licht en schaduw, de architectuur van het kasteel.

Beleef magische avonden

| 18:00-22:00 uur

Van 9 tot en met 17 december 2022 vormt Kasteel Doornenburg het unieke decor voor: 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐚𝐥 𝐋𝐢𝐜𝐡𝐭𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐊𝐚𝐬𝐭𝐞𝐞𝐥 𝐃𝐨𝐨𝐫𝐧𝐞𝐧𝐛𝐮𝐫𝐠! Leuk om te bezoeken voor jong & oud!

1/3

LICHT
KUNSTWERKEN

family idea#.jpg

1. Family Idea - Ron Haselden

Ron Haselden heeft zich als beeldhouwer nooit laten beperken tot een specifiek materiaal of een specifieke techniek. Hij gaat op verschillende manieren te werk en begeeft zich af en toe als onderzoeker ook buiten het gebied van kunst. Sinds de jaren zeventig werkt hij regelmatig met licht en dan met name in projecten met een sociaal-cultureel karakter. De kunstenaar heeft in opdracht van het lichtfestival Luzboa in Lissabon kinderen uit Cova da Moura, een buitenwijk van de stad gevraagd een tekening te maken van hune familie samenstelling. De leefomstandigheden zijn verre van ideaal in Cova da Moura. De wijk is door de duizenden immigranten explosief gegroeid in de jaren zeventig/ tachtig, die er met minimale middelen een leven probeerden op te bouwen. Percentages voor criminaliteit, armoede en werkeloosheid zijn er nog steeds hoog. De tekening van de kinderen van hun familie of ideale familie is gebaseerd op hun idee van familie geweest; The Family Idea. Haselden heeft vervolgens de tekeningen opgeblazen tot een grote tekeningen en hij heeft de potloodlijnen omgezet in lichtlijnen.

In 2019 heeft Lumen in Art samen met Ron Haselden besloten om de families uit te breiden tot één grote familie. Lumen in Art organiseert een internationale tour langs lichtfestivals in Europa. Iedere keer als ze ergens naar een festival gaan, met het kunstwerk van Haselden, wordt er door lokale kinderen een tekening aan toegevoegd. Zo wordt er bij ieder festival een familie aan toegevoegd en groeit deze familie iedere keer als hij weer geïnstalleerd wordt. Aangezien het een internationale tour is wordt het één groet internationale familie.

Ontwerp zonder titel (2).png

2. Twisting Tunnel - Studio Sensito 

De Tunnel is ontwikkeld door Studio Sensito. De bezoeker ervaart verschillende ervaringen terwijl je er doorheen gaat. Op het moment dat je weer onder een poort doorgaat, verandert het beeld volledig. Op deze manier blijft deze tunnel een andere vorm hebben en daagt bezoekers uit om de reis door deze tunnel te voltooien. Door het aantal tunnels en de af te leggen afstand lijkt er geen einde aan de reis te komen. Als je je aan het einde omdraait krijg je weer een totaal ander beeld.

COOHN_20210903_2034_LIA_7136_013.jpg

3. Lighting field - Bert Schoeren

Op midzomernacht bezocht Bert Schoeren een prachtige privéplek in een bos. Plotseling, net voor middernacht, verschenen er talloze vuurvliegjes. Op deze plek vindt jaarlijks de paringsdans van de vuurvliegjes plaats. De vuurvliegjes gaan met hun verlichte buik op zoek naar een partner en wandelen door het bos. Dit prachtige spektakel inspireerde hem om dit kunstwerk te maken.

Bert Schoeren maakt sculpturen die bewegen en waar een grote Onvoorspelbaarheid. Hierdoor kun je er lang naar kijken zonder je te vervelen. Het werkt meditatief en je kunt er een tijdje over dromen. De constante beweging, onvoorspelbaar in detail en ''chaotisch'' in de mooiste zin van het woord, blijkt goed te zijn voor onze geest. Waarom anders een open haard of een aquarium een
ontspannend effect hebben? Bert's kinetische sculpturen Schoeren volgt ook dit principe van chaotische beweging. Wanneer deze Nederlandse kunstenaar zijn werken in musea presenteert, ze zijn vaak binnen enige tijd omringd door stoelen. ''Ik zeg het nooit van tevoren, maar exposanten realiseren zich vaak al snel dat het meubilair nodig is'', legt de kunstenaar uit, die is opgeleid tot business design engineer. ''Bezoekers willen blijven hangen om te zien hoe de objecten dansen.''; De natuur is niet alleen een inspiratiebron voor Schönbergen, maar ook de drijvende kracht achter zijn sculpturen. Wanneer ze voorkomen, worden ze vaak aangedreven door zonne-energie. Buiten gebruikt hij graag wind en water, dan nu de nieuwe dimensie van licht.

4. Pad van de liefde en respect - Studio Sensito

Het jaar 2020 en 2021 worden onvergetelijke jaren voor iedereen. Het zal de geschiedenis ingaan als de jaren van de Covid-19-pandemie. In deze pandemie hebben veel mensen een dierbare verloren. Anderen zijn erg ziek geweest en sommige mensen zijn blijvend getroffen. Voor velen heeft dit een grote verandering teweeggebracht in het ''normale'' leven. Het is ook een moment waarop de mensheid even stilstaat bij waar het leven werkelijk om draait; Liefde, veiligheid, verbroedering, waardering voor de ander. Het hart is een symbool van liefde, verbondenheid en respect. Het was de afgelopen jaren ook het symbool van respect voor de mensen die werkzaam waren in de gezondheidszorg. Dit hart is dus een symbool van reflectie. We hopen dat we met deze wandeling met harten de bezoekers een warm hart kunnen geven en dat we met ieder weer een positieve toekomst tegemoet kunnen zien. Niet voor niets staat het hart voor liefde, respect, hoop en verbroedering.

Dit internationale kunstenaarscollectief houdt zich vooral bezig met uitgekiende lichttechnieken en reflecties. In een steeds wisselende samenstelling weten ze keer op keer te verrassen. De naam Studio Sensito vindt zijn oorsprong in sensitometrie. Sensitometrie is de studie van de relatie tussen blootstelling aan de film en de hoeveelheid zwartheid die na verwerking wordt geproduceerd. Lichtgevoelige objecten spelen de hoofdrol. Als kijker ben je letterlijk betrokken bij het kunstwerk. Kunstwerken van dit kunstenaarscollectief zijn in verschillende landen te zien, ze maken deel uit van de European Tour Light Castle Festivals.

250891790_4455142811266805_2836371895944999313_n.jpg
20211017_200659.jpg

5. Walking through the canvas - DMC

Door middel van projectie heeft DMC de omgeving die bespeeld wordt getransformeerd tot één groot schilderij. De prachtige natuurlijke omgeving met zijn bomen, stronken en paden zijn een gewillig canvas waarop de kunstenaars kunnen hun schilderij tentoonstellen. Nog mooier dan dat de bezoekers daadwerkelijk deel uitmaken van het schilderij op het moment dat ze het doek betreden. Het schilderij zal er dus nooit meer hetzelfde uitzien en in een continue beweging zijn. Alleen als er geen bezoeker is, staat het stil.

DMC is een samenwerking tussen Coen van Tartwijk & Sjors van der Werff. Zij hebben elkaar gevonden door de gedeelde passie voor lichtkunst en bundelen hun krachten van hun verschillende achtergronden om samen te werken. Ze komen uit de stad van het licht van Europa; Eindhoven. Elk lid van DMC heeft zijn eigen specialiteit en jarenlange internationale ervaring op het gebied van lichtkunst. Ze waren actief op festivals in Eindhoven, Amsterdam, Breda, Gent, Arcen, Koblenz, Cascais, Jeruzalem, Algiers, Essen en Brescia.

6. Surfinia ''Mystical Merlin''

Surfinia is de Latijnse naam voor de hangende Petunias. De hangende Petunia was de inspiratie voor de ontwikkeling van dit kunstwerk. De natuurlijke vormen zijn overgenomen en lijken deel uit te maken van de bomen die speciaal op deze manier worden verlicht. Meestal kunnen bezoekers 's avonds de prachtige tuinen niet bezoeken en deze verlichte bomen bewonderen, alleen op de avonden van het lichtfestival kun je deze bijzondere bloemen ontdekken.

DYCK 2022 (22).jpg
lightlines.jpg

7. Lightlines

De installatie dringt aan op draden die tussen de verschillende bomen worden geïnstalleerd. Is het een beeldscherm? Of wat is het? UV-licht verlicht de snaren. De vormen van de touwtjes tussen de bomen zullen de natuur van het mooie deel van het park weer veranderen. De kunstenaars willen bezoekers altijd een glimp geven van wat ze zien. Naarmate bezoekers het kunstwerk naderen, zal de architecturale interferentie van het park veranderen. Wanneer de bezoekers in de buurt zijn, ontdekken ze de echte materialen die de kunstenaars voor hun project hebben gebruikt.

8. Hoog bezoek - DMC

Kasteel Doornenburg is bewoond geweest door de opeenvolgende geslachten Van Doornick, Van Bylandt, Van Homoet, Van Voorst, Van Amstel, Van Heemskerk en Van Bemmel. De laatste bewoonster was Maria Clara von Delwig, barones van Bemmel. Zij is in 1847 op hoogbejaarde leeftijd overleden. Het kasteel was echter al vanaf 1800, middels vererving van haar in 1799 al overleden man in eigendom gekomen van de familie Van der Heijden. Zij hebben het kasteel echter nooit bewoond, waardoor het gebouw ernstig in verval raakte. In 1936 richt textielindustrieel J.H. van Heek uit Enschede de Stichting tot Behoud van den Doornenburg op, werd er de voorzitter van het bestuur van en koopt er, op de zelfde dag, het kasteel De Doornenburg mee van baron A.E.C.C. van der Heijden. In 1937 begon de stichting aan de restauratie die in 1941 werd voltooid. De Baron Gijsbertus van der Heijden verschijnt op de bomen. Hij komt een bezoek brengen aan het kasteel om te kijken hoe het er na zoveel jaar uitziet. Is het zoals hij had verwacht? Wat zou hij trots zijn op om op deze manier in beeld gebracht te worden, hij had het zich niet kunnen voorstellen.

 

20220917_205833.jpg
n j.jpg

9. Quantum Flowers - Francesco Marriotti

Francesco Marriotti heeft gewoond en gestudeerd in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Amerika. Tijdens zijn studie aan de Academie voor Schone Kunsten richtte hij zich op de complexe relaties tussen kunst, natuur en technologie. Na een lang verblijf in Latijns-Amerika in de jaren zeventig, experimenteerde hij met de mogelijke interacties tussen elektronische en IT-apparaten en de creatie van multisensoriële installaties en werken. Francesco heeft deelgenomen aan verschillende internationale tentoonstellingen, zoals in Brazilië, Colombia, Duitsland, Nederland, Japan, Zwitserland en Oostenrijk. Francesco Mariotti woont in Zürich (Zwitserland) en Punta Sal (Perú)

 

Quantum Flowers

De lichtkunstenaar heeft drijvende vlotten gemaakt waarop gekleurde PET-flessen zijn bevestigd, die van binnenuit worden verlicht. Wanneer alle PET-flessen samen oplichten, ontstaat de illusie van een groep kleurrijke bloemen die de nacht opfleuren.

10. They were here - Alexander Reichstein

THEY WERE HERE brengt mensen uit andere tijden en plaatsen tot leven. ''Ik denk dat mensen nooit echt spoorloos verdwijnen: ze blijven daar zolang we ze onthouden en ons ze voorstellen. Mensen uit het verleden dwalen door het park, ontmoeten elkaar op straat en genieten van frisse lucht op het balkon. Ik heb lichtgevende, bijna immateriële figuren uit verschillende tijden gemaakt, die worden tentoongesteld in een historisch belangrijke omgeving en bedoeld zijn om te worden ontvangen door de inwoners van vandaag.'' Bij UV-licht komen figuren gebogen van draad en bespoten met fluorescerende verf als geesten tot leven. Deze doorschijnende personages gaan op in hun achtergrond en de omgeving van de oude wijken wordt onderdeel van het werk. De gestileerde figuren doen denken aan lijntekeningen, maar zijn driedimensionaal.

Alexander Reichstein is geboren in 1957 in Moskou, Rusland. Van 1976 tot 1982 studeerde hij print media design en illustratie bij moscou Polygraph Institute. Van 1982 tot 1985 werkte hij als art director in de ''Iskusstvo'' (''Kunst'') uitgeverij in Moskou. Sinds 1982 heeft hij voor verschillende Uitgevers, het ontwerpen en illustreren van boeken voor Volwassenen en kinderen. Alexander werkt in Helsinki, Finland. Sinds 1990 kunst voor kinderen en volwassenen: schilderen, fotografie en beeldhouwen, workshops leiden, happenings en kunstcursussen organiseren, tentoonstellingen en installaties opzetten (in verschillende instellingen - van  kleuterscholen tot bibliotheken en kunstmusea) en kinderboeken illustreren voor Zwitserse, Oostenrijkse, Duitse, Amerikaanse en Finse uitgevers. Van 1992 tot 1994 en van 2006 tot 2008 doceerde hij aan de University of Art and Design Helsinki. De meeste projecten van Alexander zijn tentoonstellingen waar bezoekers zowel mentaal als fysiek actief zijn en ongewone artistieke indrukken ervaren met al hun zintuigen. Zijn kunstwerken zijn tentoongesteld in Finland, Zweden, Duitsland, Rusland, IJsland, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Israël, Polen, Litouwen, Letland en Japan en nu tentoongesteld in kasteel Doornenburg. Het is te zien in verschillende collecties in Finland, Rusland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Israël, VS.

DYCK 2022 (18).jpg
scs.png

11. Magic Castle - Werff Design

De kunstenaars van Werff Design nemen bezoekers mee op een epische reis met ''Magic Castle Doornenburg''. Het kasteel van Doornenburg komt tot leven en neemt bezoekers mee naar een compleet andere wereld, van mythe tot mystiek, deze kleurrijke lichtshow trekt je direct de wereld van sprookjes in. Uiteraard is deze animatie gecomponeerd met speciale muziek en geluidseffecten om de bezoekers volledig in de juiste sferen te brengen, die ook visueel worden waargenomen. Wees dus klaar voor jouw reis. 

Werff Design, (www.werffdesign.com) is een ontwerpstudio gevestigd in Eindhoven, Nederland, gespecialiseerd in animatie en grafisch ontwerp. De fascinatie voor projecties begon 10 jaar geleden, waarna ze er tientallen over de hele wereld hebben gemaakt. Sjors van der Werff - Kunst (www.linkedin.com/in/sjorsvanderwerff)


Sjors studeerde animatie aan St. Joost School of Art & Design in Breda (Nederland), waar hij zich richt op 3D-animatie. Na zijn studie werkte hij als freelancer 3D Generalist vijf jaar voordat hij zijn eigen animatiestudio oprichtte (www.werffdesign.com). Sjors heeft deelgenomen aan vele Projecten voor grote dans-, kunst- en lichtfestivals rondom de wereld.

Rik Koning - Audio ontwerp
(www.linkedin.com/in/rikkoning)
Rik studeerde International Game Architecture & Design bij NHTV in Breda ( Nederland), gespecialiseerd in Narratief ontwerp en productie. Hij werkte samen met Werff Design als producent / Narrative Designer / Geluidstechnicus.

Tickets voor Internationaal Lichtfestival Kasteel Doornenburg

Heb je nog geen ticket en wil je graag een bezoek brengen aan Internationaal Lichtfestival Kasteel Doornenburg?

Tickets voor het Internationaal Lichtfestival zijn online verkrijgbaar, maar ook aan de dagkassa. Er wordt gebruik gemaakt van tijdsloten en een ticket biedt geen toegang tot het kasteel zelf.

Afbeelding2.jpg

Plan je bezoek

 • Toegang tot het lichtfestival is alleen mogelijk als u in het bezit bent van een geldig toegangsbewijs.

 • U kunt uw ticket(s) boeken binnen een aangegeven tijdslot; het is ook mogelijk een ticket te kopen aan de dagkassa.

 • Het lichtfestival speelt zich buiten rondom het kasteel af. U brengt bij aankoop van uw ticket(s) geen bezoek aan het kasteel zelf.

 • Museumkaart is voor dit evenement NIET geldig.

 • Het lichtfestival speelt zich buiten rondom het kasteel af. Houd hier rekening mee en draag passend schoeisel

 • De route is begaanbaar voor rolstoelgebruikers maar loopt over onverharde paden en gras. 

 • Parkeren is gratis en kan op het daarvoor aangewezen parkeerveld langs de Linge

 • Omdat het festival bestaat uit lichtsculpturen en lichtreflecties is toegang alleen 's avonds tussen 18.00 en 22.00 uur mogelijk

images.png
lumen in art logo - orange rgb uitgesneden (1).jpg

Lumen in art BV | Robbert ten Caten | robbert@lumeninart.com | +31 6 46 222 688 
www.lumeninart.com  

 • White LinkedIn Icon
 • White Instagram Icon
 • White Facebook Icon
bottom of page